Aport

Aport to powszechnie znane wielkie, okrągłe i stożkowate jabłko. Zabarwienie ma zielonawo-żółte, z prześlicznym jaskrawym karminowo purpurowym rumieńcem.

Mięsiwo ma białe, miękkie, delikatne, soczyste, winkowato-słodkie. Dojrzewanie owoców w dobrej piwnicy trwa przez październik do końca grudnia. Wartość rynkowa ma wielką, a duże, pięknie zabarwione, dekoracyjne owoce na targach bardzo chętnie nabywane są na sztuki. Dorodne owoce aporta zawsze chętnie są nabywane i cenione do dekorowania stołów biesiadnych i wystaw sklepowych. Z trudnością znosi przewozy, a w drodze często się odgniata, bo jest miękkie, lecz plamy na ciemnym kolorze nie są bardzo znaczne. Drzewo wyrasta dosyć duże o cienkich o obwisłych gałęziach. Na mrozy jest zupełnie wytrzymałe. Wymaga gruntu gliniastego, wilgotnego, zasilanego dobrze nawozami. Wadą tego jabłka jest to, że wielkie owoce zazwyczaj zawieszone są na długich cienkich gałązkach, przez to łatwo strącane są przez wiatry. Owoce wiszą na drzewie odwrotnie, przez to w dosyć znacznym i ciasnym zagłębieniu ogonkowym – za dużo zwykle zbiera się tam wody z deszczu. Woda pod jesień zazwyczaj nie prędko wysycha i owoc tym sposobem łatwo gnije. Z tego powodu piękne aporty bardzo rzadko się u nas zdarzają jedynie tylko w lata suche. Trudno tutaj jest pogodzić jedno z drugim, bo drzewo wymaga ziemi wilgotnej, a owoc ciepła i suszy. Często cierpi od grzybków pasożytniczych.

Na drzewa krzaczaste aport jest bardzo zalecany, opada z nich trudniej niż z drzew wysokopiennych.